g(Math) - tillägg för formler och matematisk text i Google docs och formulär



Ärligt talat så har det ju funnits en del problem när det gäller matematisk formelskrivning i Google. Google och en del andra självständiga aktörer har tagit tag i denna fråga och gjort något åt. Nu går det att hitta tillägg för matematisk text i både Google docs och i Google formulär.  Detta tror jag åtgärdar mycket av de problem som en del lärare känt inför att lämna Office-paketet och gå över till Docs. Nu för man ett tilläg för formelskrivning och alla de övriga fördelar som Google docs/formulär har, med delningsfunktioner och annat. 

Verktyget heter g(Math) och finns alltså som ett tillägg till både Docs och formulär. Anledningen till att det finns i formulär är att man kan skapa enkla, diagnostiska test för exit-checks vid formativ bedömning. Kan man elever tillräckligt för att ta det till nästa nivå? Jag gör ett Google formulär och kollar! Med g(Maths) kan lägga in grafer och matematisk text på ett enkelt sätt. 

När du ska lägga till tillägget i Google formulär så klickar du på "Tillägg". Sedan söker du efter g(Math) och klickar på "Installera" samt ger tillgång till gMath att använda ditt konto. För att infoga grafer och ekvationer i ditt formulär så väljer du sedan g(Math) från dina "Tillägg" och följer de instruktioner som dyker upp på högra sidan av skärmen. (se bild nedan).



I Google docs går det till på ungefär samma sätt. Gå till "Tillägg" och välj sedan "Hämta tillägg". Sök g(Math) och upprepa proceduren enligt ovan. Vill du använda det, klicka "Tillägg" och välj sedan graf, formler osv. 





Kommentarer