Google classroom - uppgifter och meddelande

Det finns framför allt två olika sätt att kommunicera med eleverna, att meddela sig samt att dela ut uppgifterna.

1. Meddela sig:

I detta fält är det helt enkelt information som förmedlas till klassen. Du kan dessutom bifoga, infoga, länka, filmer för ytterligare information.











Jag vill slänga in en brasklapp här, det har tydligen förekommit en del olämpliga kommentarer i detta fält, så här väljer jag att citera Per Klasson:

"Tillåt vad eleverna får skriva under flödet


En del lärare har klagat över att en del elever skriver trams under flödet i en klass. 
Nu kan du som lärare bestämma vad eleven får skriva under flödet. 
Elever får skriva vad de vill, och kommentera
Eleven får enbart kommentera.
Enbart läraren får skriva och kommentera.

​Du hittar den här inställningen under Elever"


2. Dela ut "Uppgift":

Här kommer de största vinsterna med Google classroom. Den här funktionen lämpar sig utmärkt för att lämna ut läxor till eleverna. Jag har själv upplevt att vissa elever haft problem att förstå den mappstruktur jag byggt i Drive där de förväntas leta upp rätt mapp och kopiera dokumentet och sedan börja skriva. 

När eleven (och du) ansluter sig till klassen skapas en mapp i din drive som heter "Classroom". När du delar ut uppgiften (se bild nedan) och eleven öppnar uppgiften så skapas en mapp i hens Classroom-mapp med namnet på uppgiften (I det här fallet "Population pyramid - flipped classroom". 

Om man klickar i rullgardinen nere till höger på bilden och väljer "Varje elev får en kopia" så skapas med andra ord en egen version av dokumentet till varje elev i mappen med samma namn. 











Då kan eleven direkt börja redigera i dokumentet. När eleven är klar med uppgiften och lämnar in så markeras det enligt ovan - "KLAR" eller "INTE KLAR" på din lärarsida. När eleven skickat in så övergår dokumentet i din ägo och du kan kommentera och redigera i dokumentet. Eleven kan inte längre påverka dokumentet förrän du eventuellt väljer att skicka tillbaka dokumentet. Du kan även lägga kommentarer till varje enskild elev (se ovan).

Mer information om andra funktioner i Classroom kommer i nästa inlägg.

Kommentarer