Google classroom - skapa klass och bjuda in elever.

Google apps for Education aka. Doris, får man säga har varit en ganska löst sammanhållen lärplattform där man har fått plocka de russin ur kakan som man vill använda just för tillfället. Google har nu formaliserat och konkretiserat sin lärplattform och kallar den för "Google classroom". Vid första anblick så måste jag säga att det ser lovande ut. Det finns inte en massa nyheter som man tvingas lära sig för att få saker att fungera, vad Google gjort är att samla en del av de saker som tidigare funnits utspridda i ett virtuellt klassrum. Jag ska visa hur du kommer igång nedan.












Klicka på "Gå till classroom" och klicka på lärare. Se till att först är inloggad på ditt UTB-konto för det är bara användare med tillgång till Google apps for education som får tillgång till tjänsten. Väl där så ska du starta en klass, och det gör du genom att klicka på "+" uppe i högra hörnet.

Här kommer du att bli ombedd att skapa en ny kurs/klass. Tänk på att namnge din kurs noggrant ifall du undervisar samma kurs i mer än en klass. Tänk att ge mer information desto bättre i det här skedet. 

Skapa din klass/kurs och sedan är du inne. Väl inne i "klassrummet" får du möjligheten att utforma det, lite inredningsdesign är aldrig fel. Det finns ett flertal teman att välja från, och jag tycker att Google gjort ett bra jobb här. Man kan säga mycket om Google, men de är väl inte direkt kända för att satsa på det estetiska. Här har de dock fått till det ganska bra. Klicka på "klasstema" och välj från galleriet. 


När du ska ansluta elever kan du göra på två sätt, bägge lika enkla och bra egentligen. Jag rekommenderar dock att man gör detta under en lektion då man har eleverna på plats och kan visa dem rätt. 

Metod 1:

När du skapat klassen och klickat dig in i klassrummet så kommer du till din startsida. I högra marginalen (se bilden) finner du en kurskod. Markera och kopiera kurskoden och lägg den i ett mejl till dina elever, samt en länk till Google classroom https://www.google.com/edu/classroom/ När de kommer till sidan så går de in som elever och klickar på + (anslut dig till klass) och klistra/skriv in koden. 



Metod 2: 

När du skapat din klass så går du in på "Elever" (se bild 1). Väl där så går du in på "BJUD IN". När du kommit så långt så kan du bjuda in enskilda elever, undervisningsgrupper eller hela klasser. Detta har jag testat via flera lärares konton och det har fungerat för alla. (se bild 2)

bild 1
bild 2
Nästa steg är att se till att eleverna kan acceptera din inbjudan. Det måste eleverna göra själva, de läggs inte till automatiskt utan måste acceptera din inbjudan. Då går de till https://www.google.com/edu/classroom/ och accepterar inbjudan. (Se bild nedan)




Kommentarer