Omvärld.se - en inspirationssajt för lärare och elever.



Under året har ett flertal lärare från Katedralskolan medverkat i ett visualiseringsprojekt tillsammans Simon Winter, doktor i kognitionsforskning. Vi har haft ett flertal workshops där vi jobbat med att visualisera data i geografi och samhällskunskap. Vi hade även det stora nöjet att i början på projektet möjlighet att träffa och lyssna på Anna Rosling Rönnlund, Hans Roslings svärdotter.

Jag tycker att det har varit ett givande projekt. För egen del har jag fått en massa tips på bra visualiseringar samt även (mycket långsamt) börjat förstå har man kan skapa egen visualisering för geografiämnet. Arbetet har också utmynnat i en väldigt bra inspirationssajt, Omvärld.se, där Simon Winter publicerat mycket matnyttigt material för visualisering i geografi och samhällskunskap.

För att få en bättre förståelse hur man skapar egna visualiseringar bör man även läsa bloggen som är kopplad till projektet. Här ligger Simons instruktioner till diverse verktyg som vi diskuterat.

Betydelsen av att visualisera data har aldrig varit viktigare, se bara på vilken betydelse Gapminder har haft. Ta chansen och lär er mer på Omvärld.se

Kommentarer