Spela in dina muntliga nationella prov

I dessa tider då de nationella proven står som spön i backen så finns det all anledning att känna till ett par sätt att göra sin situation lite mer dräglig. Ett sätt att göra detta, och det gäller i detta fallet vid muntliga prov, är att spela in det som görs. Jag är inte språklärare själv men jag kan tänka mig att det är lätt att tappa fokus efter att lyssnat ett par timmar, och då kan det vara nyttigt att kunna gå tillbaka till det inspelade materialet och se om man missat något eller att få något bekräftat.

Det finns mängder av olika verktyg som kan användas men i detta inlägg kommer jag att koncentrera mig på tre av dem  som passar för PC eftersom det är det som de flesta lärare på skolan använder. Det är ljudinspelaren för Windows, Audacity samt Soundcloud.

1. Ljudinspelaren för Windows:
Ett verkligen lättanvänt verktyg som finns på våra datorer. Hittas genom att söka på startmenyn på din PC, starta och följande syns på din skärm:

När du har spelat in trycker du på stopp och namnger det och sparar det på din dator, t ex. under musik. Glöm inte skapa en passande mapp.



2. Audacity
Börja med att ladda ner Audacity för PC (Windows) här! Programmet är gratis och sparas på din dator, dyker så småningom upp som en ikon på ditt skrivbord. När du öppnar ser du ett tomt ark med ett verktygsfält. Programmet är både lätt och avancerat samtidigt. Man kan göra de enklaste saker, som att spela in nationella prov, eller skapa och redigera musik, ta bort brus, skapa podcasts osv. På bilden nedan ser du allt du behöver för att spela in ljud med mikrofonen på datorn, eller ännu bättre via ett headset eller hörlurar (bättre ljud). Tryck på Rec, pausa om du skulle behöva (funkar inte på ljudinspelare), tryck stopp när du är färdig och spara filen på din dator. Filen kommer att sparas i en Audacity-fil, men så länge du har programmet på din dator så är det inget problem.












3. Soundcloud
Se tidigare inlägg här om Soundcloud och en del av dess funktioner. I korta ordalag en molntjänst där man kan dela ljud och musik. Här finns möjlighet att skapa spellistor med dina elevers presentationer, kommentera och dela via mejl eller alla möjliga sociala medier. Utmärkt vid formativ bedömning i språk.

I denna film finns en kortfattad beskrivning av ovanstående funktioner:



Kommentarer